Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit?

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit? Wil jij grip op jouw werkstress? Wil jij een vitaler (werk)leven? Wil jij als manager een oprecht bevlogen team? Lees er alles over in dit blog. Dit blog is uitermate geschikt voor mensen die meer willen weten over stress en vitaliteit én voor leidinggevenden en managers die tools willen om hun team of afdeling nog beter te kunnen faciliteren.

Week van de Werkstress

De week van 16 tot 20 november is benoemd tot de landelijke “Week van de Werkstress”. Zeker in de huidige situatie, waarin even alles toch iets anders verloopt dan normaal, speelt het thema werkstress naar mijn mening een nog grotere rol dan voorheen.

Wellicht is het toch ook goed om de cijfers nog even in herinnering te halen van voor het “coronatijdperk”. Volgens de Arbobalans TNO cijfers factsheet NEA 2017 blijkt dat 1 op de 6 mensen in een burn-out terecht komen. Een gestage toename, want in 2007 was dit cijfer nog 1 op de 10. Hoge taakeisen en minder autonomie zijn voor deze negatieve trend belangrijke ingrediënten. Het niet herkennen, erkennen en handelen naar stress gerelateerde problemen zijn hierbij heel belangrijke oorzaken.

Competentie- en Talentmanagement

De meeste organisaties streven naar een medewerker met de juiste competenties voor de gevraagde functie. Competentiemanagement heet dit. De nieuwste ontwikkeling op dit HR vakgebied is hét streven naar een volledig “alignement” tussen gevraagde competenties en aanwezige talenten. Het koppelen van Competentiemanagement aan Talentmanagement noemen we dit. Bij een optimale aanpak van de koppeling tussen talent- en competentiemanagement hebben we een werksituatie waarbij gewerkt wordt vanuit bevlogenheid en waarbij een “flow” wordt ervaren tijdens de werkzaamheden. Kortom een situatie waarbij overmatige werkstress of burn-out eigenlijk geen schijn van kans maakt. In onderstaande afbeelding zie je dit schematisch weergegeven.

Ik kan nog heel veel schrijven over talentmanagement en hoe je dit kunt aanpakken voor jezelf of voor een team. Maar op onze websitepagina loopbaancoach kun je al veel informatie doorlezen over dit thema. En contact met mij opnemen werkt natuurlijk altijd goed ( tel: 0617114670 ).

Werkstress en Vitaliteitsmanagement

In het kader van toegepast Vitaliteitsmanagement is er sinds 2011 een enorme ontwikkeling te zien hoe organisaties en wetenschap is gaan kijken naar het begrip Vitaliteit. Vitaliteit in een werkomgeving staat immers in een direct causaal verband met werkstress. Onderstaand plaatje geeft die ontwikkeling in definitie heel mooi weer.

In een dergelijke setting van een team of afdeling maakt werkstress natuurlijk geen schijn van kans. Maar voordat we zover zijn, zijn er nog genoeg mooie uitdagingen om aan te pakken.

Inzicht in werkstress

Om stress op het werk bij iemand goed in beeld te krijgen zijn er een 12-tal hoofdonderwerpen geformuleerd. Deze hoofdthema’s zijn praktisch en meteen inzetbaar in iedere bedrijfssituatie of afdeling ongeacht de aard van het werk. Je krijgt met deze werkwijze een compleet beeld bij alle aspecten die een rol spelen bij de stressbeleving van een afdeling, team of sec als medewerker zelf. Deze aanpak kan overigens prima vanuit een zelfonderzoek. Maar kan ook uitstekend worden opgepakt door de leidinggevende die op deze wijze met echte interesse in gesprek kan gaan met zijn medewerkers. Daardoor ontstaat er ook meteen een oprechte verbinding met het team en leert deze leidinggevende het team beter te faciliteren.

Wil je meer weten over deze 12 hoofdthema’s en hoe je dit goed kunt aanpakken neem dan gewoon even via deze link: contact met me op voor een uitgebreide toelichting en meer diepgang.

Werkstress en oplossingen

Vanuit de “stress-theorie” spelen 7 hoofdthema’s een belangrijke rol met betrekking tot oplossingen bij stress op het werk. Deze hoofdthema’s kunnen we als onderstaand benoemen.

  1. Voorkom een te hoge werkdruk
  2. Zorg voor een goede werk/privé balans
  3. Steun elkaar in het werk
  4. Creëer autonomie op het werk
  5. Werk aan ontwikkeling
  6. Investeer in goede gezondheid
  7. Verweef de aanpak van stress in het beleid van de organisatie

Vanuit deze 7 hoofdthema’s kun je heel gericht een aanpak gaan formuleren waarbij zowel werkgever, als werknemer samen hun verantwoordelijkheid benoemen en inhoud gaan geven aan het thema werkstress.

Vitaliteit en Energie

Vitaliteit op je werk heeft alles te maken met energie. “Manage niet je beschikbare tijd, maar je beschikbare energie” is een gevleugelde uitspraak in dit denkbeeld. Ook binnen een team kun je op een mooie manier inzichtelijk krijgen waar vitaliteit zit en waar werkstress de boventoon voert. In het onderstaande model wordt dit heel overzichtelijk weergegeven in een energiematrix. Ga eens na in welke Energiezone jij je nu bevindt en welk effect dat op jou heeft.

De wetenschap en uitleg rondom deze matrix voert te ver om uit te diepen in dit blog. Maar interessant is het zeker en een mooie tool om mee aan de slag te gaan!

Werkstress of Vitaliteit?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is werkstress een belangrijk onderdeel van vitaliteitsmanagement. Wie wil nou niet een vitaler (werk)leven? Welke manager wil nou niet een bevlogen team en succesvol zijn? Wat we in de dagelijkse praktijk zien is dat dit toch echt heel moeilijke thema’s zijn. Onderwerpen die vragen om de juiste kennis van zaken, professionele ondersteuning, coaching, training en interventies. De burn-out cijfers liegen er immers niet om.

Als je echt goed en professioneel geholpen wilt worden, neem dan via deze link: contact met ons en vul het contactformulier in voor een gratis kennismaking.

Een goedkoop medicijn tegen werkstress

Wil jij beter bestand zijn tegen stress op je werk? Wil jij je vitaler en mentaal weerbaar voelen? Wil jij balans en innerlijke veerkracht ervaren? In dit blog lees je alles over hét nieuwe medicijn tegen stress op het werk. Onderzocht door gerenommeerde Westerse (neuro) wetenschappers én met een verbluffend resultaat en effect. Een nieuw en goedkoop medicijn zonder bijwerkingen!

Lees meer »
stress level

Is overmatige stress te meten?

Is stress te meten? Op die vraag ga jij een uitstekend antwoord krijgen in dit blog. Daarnaast gaan we het hebben over de 6 verschillende stresstypes. Persoonlijkheidstypes dus die uitermate gevoelig en vatbaar zijn voor stress. Dit blog is daarom zeer geschikt voor mensen die stress willen herkennen en inzichtelijk willen krijgen door die ook te meten.

Lees meer »
gevoelig voor werkstress

Wat maakt jou gevoelig voor Werkstress?

Gevoeliger dan jouw collega’s? Welk type werknemer ben jij? In dit blog gaan we op die vragen uitgebreid in. We geven jou inzicht en 10 praktische tips om werkstress te verminderen. En inzicht in hoe werkstress nu eigenlijk ontstaat. Een uitermate leerzaam blog voor mensen die werkstress ervaren en mensen die te maken hebben met werkstress.

Lees meer »

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit?

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit? Wil jij grip op jouw werkstress? Wil jij een vitaler (werk)leven? Wil jij als manager een oprecht bevlogen team? Lees er alles over in dit blog. Dit blog is uitermate geschikt voor mensen die meer willen weten over stress en vitaliteit én voor leidinggevenden en managers die tools willen om hun team of afdeling nog beter te kunnen faciliteren. Thema’s als talentmanagement, de energiematrix, vitaliteitsmanagement, inzicht in werkstress en oplossingen bij werkstress komen aan bod.

Lees meer »
werkplezier

12x meer Werkplezier

Elk jaar op 13 november is het de “DAG van het WERKPLEZIER”. Wil jij weten hoe je meer plezier in je werk kunt behalen? Hierbij 12 TIPS voor meer werkplezier. Kleine wijzigingen die al een groot verschil kunnen maken…

Lees meer »

Dank voor je inschrijving.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!

Dank je voor het versturen van dit bericht aan ons.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!