Shinrin-Yoku als natuurlijke stressverlager

Wat is Shinrin-Yoku eigenlijk?

Shinrin-Yoku is een vorm van natuurtherapie en komt van oorsprong uit Japan, waar men dit veelvuldig beoefent. Shinrin is Japans voor “bos” en Yoku betekent “bad” = bosbaden. Ik heb onlangs zélf een workshop Shinrin-Yoku gevolgd en de ervaring opgedaan dat je zoveel méér kunt halen uit een boswandeling dan je wellicht in eerste instantie denkt. Van nature heb ik altijd een snelle looppas. Maar om nu juist eens met een héél vertraagde pas door het bos te lopen, kon ik me volledig “onderdompelen” in de groene atmosfeer van het bos. Door het bewust openstellen van al mijn zintuigen maakte ik optimaal verbinding met de natuur om mij heen. Kwam ik in het hier-en-nu en bij ook mijn eigen stilte. Deze stilte gaf me de ruimte om “uit mijn hoofd” te komen en naar mijn gevoel te gaan. Ik heb goed zélf kunnen ervaren hoe enorm ontspannend en rustgevend bosbaden is. Het is een ware weldaad voor je geest. Ik durf het zelfs geestverruimend te noemen! Shinrin-Yoku staat o.a. bekend als natuurlijke stressverlager en nog véél meer positieve effecten…

Zonder jezelf te veroordelen

Door rustig in het rond te kijken en de omgeving bewust in mij op te nemen, zag ik ook de kleinere schoonheden van het bos. De mooie kleuren, de aderstructuren van takken boven mij en in de bladeren. Mijn oren gespitst op geluiden van vogeltjes en het zacht geruis van de wind door de bomen. De sensatie gevoeld van een verkoelend, kalmerend briesje op mijn huid. Het schijnt zo te zijn dat sommige mensen zelfs het bos kunnen “proeven”.

En ja… ook het zogeheten “boomknuffelen” kwam aan bod tijdens deze inspirerende Shinrin-Yoku workshop. Er wordt hierover wel eens lacherig gedaan en het klinkt wellicht zweverig, maar het is zéker eens het proberen waard. Doe dit als je je op dát moment ook daartoe letterlijk geroepen voelt door een boom die jou specifiek aanspreekt en zich hiervoor uitnodigt. Tast de bast af en neem ook de geur ervan eens op. Leun er met je rug tegenaan of nestel jezelf relaxed op een handdoek of dekentje op de grond bij de wortels. Laat je gedachten en gevoel gewoon eens gaan en geniet van dit moment zonder jezelf te veroordelen. Zonder te willen verklaren waarom dit goed voelt. Zonder te denken wat een ander hiervan zou kunnen denken… en dan… “so what”? Doe wat voor JOU goed voelt. Neem deze natuurlijke en krachtige energie tot je die op dát moment aan jou geschonken wordt.

Energiestroom

Als je Shinrin-Yoku blootvoets doet, aard je daarbij jezelf door fysiek direct verbinding te maken met de aarde en de natuur, waardoor stress en spanning letterlijk nóg beter van je afvloeit. Vervolgens zet je ook een energiestroom in gang die vanuit de aarde via je huid weer je lichaam in komt, ten behoeve van je algehele gezondheid, vitaliteit en geestelijke welzijn. VOEL en ERVAAR eens het verschil!

Kalmerende vitaliserende stofjes

Ons primitiefste zintuig is de reuk en vooral bij het bosbaden is dát mijn favoriet. Ik vind de geur van het bos écht fantastisch en kan daar zó ontzettend van genieten en blij van worden. Wist je dat boslucht niet alleen veel schone zuurstof geeft, maar ook vol fytonciden zit? En juist dát is wat je ruikt! Fytonciden zijn de natuurlijke oliën met kalmerende en vitaliserende stofjes die binnen een plant deel uitmaakt van het afweersysteem en communicatiemiddel van een boom. De concentratie van fytonciden die geproduceerd wordt door vooral naaldbomen en planten en andere evergreens in een bos is o.a. afhankelijk van de temperatuur en is het hoogst rond de 30 graden Celsius! Dus vooral in de zomer is het bij warm weer niet alleen verkoelend, maar ook erg gezond om te gaan “bosbaden”. Het is pure wellness, waarbij je óók meteen een boost voor jouw immuunsysteem meepakt! Dus adem vooral lekker diep in en uit zodat jouw longen deze gezonde lucht extra goed kan opnemen voor een helende werking.

Vele positieve effecten

Hoe komt het dat de natuur ons dat gevoel geeft? Dat komt omdat de mens vanuit de oorsprong al deel uitmaakt van de natuur. Alleen zijn we in de loop van de tijd die verbinding en harmonie met de natuur, door onze huidige leefsituatie in de steden, werk en drukke bestaan, vaak kwijtgeraakt. De Shinrin-Yoku methodiek zal je opnieuw in het huidige moment brengen, je ont-stressen, ont-spannen. Het zal je verfrissing en energie gaan geven.

Vanuit de Japanse en Europese wetenschap is aangetoond dat het beoefenen van Shinrin-Yoku vele positieve effecten heeft op je lichaam. O.a. de Japanse hoogleraar Dr. Qing Li, als één van de leidende experts op het gebied van bosbaden én directeur van de Vereniging voor Bosgeneeskunde in Japan, heeft de volgende positieve effecten wetenschappelijk onderbouwd kunnen aantonen:

 • Stress en spanningen verminderen doordat het sympatisch systeem (vecht-/vluchtsysteem) onderdrukt wordt en daarmee juist het parasympatisch systeem (rusten/herstel) versterkt.
 • Verhelpt angst, depressie en kan boosheid verminderen
 • Positief effect op je stemming/gemoedstoestand en psychisch welbevinden.
 • Significante verlaging van de stresshormonen adrenaline en cortisol
 • Geheugen, concentratie en creativiteit verbetert
 • Stopt het piekeren
 • Verbetering van hart en bloedvaten, gezondheid van het hart en stofwisseling verbeteren
 • Bloeddruk verlaagt en hartritmevariabiliteit laat toenemen.
 • Bloedsuikerspiegel verlaagt
 • Pijngrens wordt verlegt
 • Geeft extra energie
 • Ontstekingsremmende eiwitten in ons bloed (cytokinen) verhoogt
 • Bevordert een goede nachtrust en slaapkwaliteit
 • Het immuunsysteem verbetert en krijgt een boost waardoor een toename van het aantal natuurlijke killercellen (NK) van het lichaam kan toenemen.
 • Productie van anti-kankereiwitten zal toenemen.
 • Helpt bij het afvallen doordat je spijsvertering zich versnelt

Dr. Qing Li -Shinrin-Yoku expert

Bosgeneeskunde

Wat let jou, ná het lezen van alle bovengenoemde voordelen om zélf de therapeutische werking van het bosbaden te gaan ervaren? Gewoon hier in Nederland of op jouw vakantiebestemming in het buitenland, als die zich daarvoor leent. Bosbaden is lekker laagdrempelig! Het enige wat je nodig hebt is een Open Mind en de wil om bewust met al jouw zintuigen contact te maken met de natuurlijke elementen om jou heen. Als je geen groot bos bij jou direct in de buurt hebt maar wel een mooi (stads)park kun je ook daar een rustige plek opzoeken om de Shirin-Yoku methodiek te beoefenen.

Er is geen medicijn te bedenken wat zo’n directe invloed heeft en oppepper voor je gezondheid is, als een wandeling door een schitterend bos en je lekker “onder te dompelen” in het groen. Maak gebruik van deze natuurlijke vorm, wat ik bosgeneeskunde noem. Wacht niet langer en laat je omarmen door de schoonheid en helende kracht van het bos, de longen van onze planeet aarde! Zelfs in de herfstperiode is het verrukkelijk om met al je zintuigen te gaan genieten van het bos.

Shinrin-Yoku in Nederland

Ik ben zélf in ieder geval helemaal overtuigd van de helende kracht van het bos en de natuur. Daarom ben ik ook steeds vaker te vinden in één van de mooie bossen in mijn eigen omgeving. Soms trek ik er speciaal een dag voor uit om ergens in Nederland de bossen “a-la-Shinrin-Yoku” te verkennen. Een wandeling over het prachtige Koninklijke Landgoederen De Horsten in Wassenaar is hiervoor absoluut een aanrader!

Daarnaast staan ook het Amsterdamse Bos en het Mastbos bij Breda (oudste cultuurbos van Nederland) op de kaart als meest geschikte bossen waar de ontspannende effecten zijn waargenomen op basis van wetenschappelijke analyse uitgevoerd door een bos-medische deskundige.

Zeer recent heb ik nog een mindful “bosbad” genomen in het Sellingerbos, gelegen in Westerwolde (Groningen). Schitterende omgeving. Overweeg je eens naar Sellingen e.o. te gaan? Maak jouw Shinrin-Yokudag dan compleet met een heerlijke gezonde púúr natuur lunch bij PUUR Westerwolde van Rineke Dijkinga. Vanuit deze locatie zijn er diverse hele mooie wandelroutes uitgezet!

Therapeutische uitwerking

Deze best wel uitvoerige blog heb ik púúr vanuit mijn eigen ervaring, enthousiasme en hart geschreven. Ik ervaar na elke boswandeling volgens de Shinrin-Yoku-methodiek écht een positieve therapeutische uitwerking op mijn lichaam en geest. Ik wordt er rustiger, blijer en energieker van en dat wil toch iedereen! Pure ontspanning, verfrist en hersteld door het bosbaden. Ik gun jou dát ook om vanuit jouw eigen ervaring het bosbaden en de “wellness” ervan te gaan ontdekken. Gewoon DOEN!

Shinrin-Yoku in de winter?

Wil je de aromatische geur van een fris bos en positieve effecten in de winter ook graag kunnen ervaren door deze in huis halen? Dan adviseer ik je een aroma diffuser (luchtbevochtiger) aan te schaffen. Verdamp dan bij voorkeur steeds een verschillende soort essentiële houtolie. Mijn favoriete fytoncidegeur is die van de Japanse Hinokicipres of grove den. Al gaat er natuurlijk niets boven een échte bosbeleving en de geur ervan!

Maak jouw natuurbeleving in huis compleet met ontspannende bosgeluiden. Er is veel te vinden via YouTube, maar deze twee vind ik zelf erg fijn om soms als achtergrond geluid in huis aan te zetten. Probeer deze maar eens One Square Inch of Forest Birdsong/Relaxing Nature Sounds

Shinrin-Yoku in Japan

Wist je dat er in Japan al 62 gecertificeerde bostherapiecentra zijn, waar jaarlijks tussen de 2,5 en 5 miljoen mensen over de bospaden van heilzame bossen lopen? Wil je meer weten en verdieping vinden over deze vorm van natuurtherapie? Dan kan ik je het volgende boek zéker aanraden. “SHINRIN-YOKU De kunst en wetenschap van het bosbaden” van de auteur, expert in de natuur- en bosgeneeskunde in Japan, Dr. Qing Li. Het bevat interessante wetenschappelijk onderbouwde informatie, maar vooral ook prachtige illustraties!

Meer Shinrin-Yoku…

Hierbij een mooie link van een trailer die gemaakt is over Shinrin-Yoku en duurt slechts 1 minuut. Het geeft een impressie en sfeerbeleving weer van indrukwekkend mooie plekken in een prachtig bos, die een streling zijn voor je ogen… Kijk én luister gewoon even…

Ontdek op deze site waarom moderne reizigers massaal naar het bos komen voor ontspanning.

De Vereniging voor Bostherapie in Japan + overzicht van 65 landelijk gecertificeerde bossen. Gecertificeerde bossen in Japan een “Forest Therapy Base” is een gebied in een bos waar de ontspannende effecten zijn waargenomen op basis van wetenschappelijke analyse uitgevoerd door een bos-medische deskundige.

In Amerika gevestigde Nature & Forest Therapy organisatie die de missie heeft om “gezondheidszorgnetwerken” te mobiliseren om mensen in contact te brengen met de natuur. Ze verzorgen trainingen, workshops en retraites.

Vereniging voor Bosgeneeskunde in Japan.

Voor als je toevallig nog naar ons buurland gaat! Shinrin-Yoku bos / workshop in Duitsland (Rheinland-Pfalz).

Voel jij de behoefte om persoonlijk ondersteund te worden bij het beheersbaar maken of het in kaart brengen van jouw stress? Of wil je weten in welke fase van een burn-out jij je momenteel bevindt? Neem dan gerust eens contact met me op voor een GRATIS intakegesprek

Wil je meer te weten komen over mij, mijn ervaring en zingeving? Geïnteresseerd in meer info over stress of burn-out naar aanleiding van jouw klachten? Meer informatie over onze specifieke GRATIS testen? Klik dan door op de voorgaande gemarkeerde woorden.

Energieke en natuurvriendelijke groet, Sandra

Een goedkoop medicijn tegen werkstress

Wil jij beter bestand zijn tegen stress op je werk? Wil jij je vitaler en mentaal weerbaar voelen? Wil jij balans en innerlijke veerkracht ervaren? In dit blog lees je alles over hét nieuwe medicijn tegen stress op het werk. Onderzocht door gerenommeerde Westerse (neuro) wetenschappers én met een verbluffend resultaat en effect. Een nieuw en goedkoop medicijn zonder bijwerkingen!

Lees meer »
stress level

Is overmatige stress te meten?

Is stress te meten? Op die vraag ga jij een uitstekend antwoord krijgen in dit blog. Daarnaast gaan we het hebben over de 6 verschillende stresstypes. Persoonlijkheidstypes dus die uitermate gevoelig en vatbaar zijn voor stress. Dit blog is daarom zeer geschikt voor mensen die stress willen herkennen en inzichtelijk willen krijgen door die ook te meten.

Lees meer »
gevoelig voor werkstress

Wat maakt jou gevoelig voor Werkstress?

Gevoeliger dan jouw collega’s? Welk type werknemer ben jij? In dit blog gaan we op die vragen uitgebreid in. We geven jou inzicht en 10 praktische tips om werkstress te verminderen. En inzicht in hoe werkstress nu eigenlijk ontstaat. Een uitermate leerzaam blog voor mensen die werkstress ervaren en mensen die te maken hebben met werkstress.

Lees meer »

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit?

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit? Wil jij grip op jouw werkstress? Wil jij een vitaler (werk)leven? Wil jij als manager een oprecht bevlogen team? Lees er alles over in dit blog. Dit blog is uitermate geschikt voor mensen die meer willen weten over stress en vitaliteit én voor leidinggevenden en managers die tools willen om hun team of afdeling nog beter te kunnen faciliteren. Thema’s als talentmanagement, de energiematrix, vitaliteitsmanagement, inzicht in werkstress en oplossingen bij werkstress komen aan bod.

Lees meer »
werkplezier

12x meer Werkplezier

Elk jaar op 13 november is het de “DAG van het WERKPLEZIER”. Wil jij weten hoe je meer plezier in je werk kunt behalen? Hierbij 12 TIPS voor meer werkplezier. Kleine wijzigingen die al een groot verschil kunnen maken…

Lees meer »

Dank voor je inschrijving.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!

Dank je voor het versturen van dit bericht aan ons.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!