12x meer Werkplezier

“DAG van het WERKPLEZIER”

Elk jaar op 13 november wordt de “DAG van het WERKPLEZIER” extra onder de aandacht gebracht. Want hoe behoud jij jouw werkplezier?

De definitie van werkplezier is, dat je met plezier én uit jezelf doet wat er gedaan moet worden. Dat je energie haalt uit de werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij je werk en je ervaart gedrevenheid. Ze noemen je dan ook wel een “bevlogen” werknemer.

Waar krijg jij energie van in je werk? Neemt het werk bij jou ook een groot deel van jouw dagelijks beschikbare tijd in beslag? Daarom is zó ontzettend belangrijk dat je plezier ervaart in je werk.

Als het al goed gaat

Dan is dat vaak ook terug te zien aan jou als persoon, namelijk:

  • Je bent energiek en houdt ook ná je werk nog energie over
  • Je voelt je goed over jezelf en straalt zelfvertrouwen uit
  • Je bent productief en “ziet” het werk
  • Je hebt succes en haalt voldoening uit je werk
  • Je bent vrolijk, opgewekt en je werkt vanuit een positief denkbeeld én daardoor ben je stressbestendiger wat het gevoel van werkdruk vermindert!

Kom in actie!

Wil jij weten hoe je meer plezier uit je werk kunt behalen? Vind je het moeilijk om als thuiswerker in Coronatijd je werkplezier te behouden? Als je wilt dat er iets veranderd om je werkplezier te vergroten, kom dan ook in ACTIE, zodat er ook écht wat verandert!

Kleine wijzigingen kunnen al een groot verschil maken

Sommige kleine wijzigingen in je werkzaamheden of op de werkvloer zijn zelfs van dien aard, dat je er geen toestemming voor nodig hebt om ze toe te kunnen passen. Bekijk welke elementen binnen jouw eigen “cirkel van invloed” liggen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je meer energie krijgt of juist minder energie verliest.

Er zullen ook écht best bepaalde situaties zijn waaraan je niets kunt veranderen binnen je werk of de organisatie. Probeer dit dan ook niet. Laat dat los en accepteer deze, want irritatie en frustratie hierover vormen dan een groot energielek.

Richt daarom jouw energie JUIST op zaken waar je wél invloed op hebt. Denk daarbij aan de wijze waarop je over je werk en je collega’s denkt en met hen samenwerkt of de manier waarop je je werk doet.

12 praktische TIPS om direct toe te passen

1) Stap uit je comfortzone en durf te veranderen!

Reflecteer met jezelf. Kijk eens naar de dingen die jou belemmeren of ervan weerhouden om plezier te hebben in je werk. Schrijf die punten eens op. Wordt je eerst eens bewust van deze punten. Neem daarna actie op de punten die je zélf kunt veranderen of wie je hierover kunt aanspreken voor de gewenste verandering voor jouw werkgeluk. Bijv.: Omstandigheden werkplek verbeteren, nieuwe vaardigheden leren, etc.

2) Deel jouw successen

Laat aan anderen weten, wat jouw aandeel is geweest in het behaalde succes van een opdracht of project. Het is niet erg om waardering en erkenning te vragen. Dit is wat je wilt en nodig hebt om je goed te voelen. Je voelt je trots om het behaalde succes en dát geeft weer positieve energie. Omdat collega’s het vaak druk hebben met hun eigen “zaakjes”, zullen ze er zich niet altijd van bewust zijn om jou waardering en erkenning te geven. Dus… deel jouw succes!

3) Stel positieve doelen

Kies uit alle doelen die je hebt één doel per dag uit, waar je wel even wat voor moet doen, maar die zeker haalbaar is. Elke keer als je een doel behaald hebt, voelt dat extra goed!

4) Geef jezelf een beloning

Heb je een doel behaald of opdracht voltooid…Yesss, dan hoort daar een beloning bij. Bepaal vooraf voor jezelf wat die beloning is om je te motiveren. Bijv.: zónder schuldgevoel even een half uurtje buiten een wandeling maken, genieten van een stukje chocolade, lekkere lunch met vers afgebakken broodjes (als je thuiswerkt) of iets ander wat bij jou past en mogelijk is.

5) Opgeruimde werkplek

Als je naar een opgeruimde werkplek kijkt, zorgt dat voor minder afleiding. Maak je bureau weer zichtbaar door alle papieren eens op te ruimen, lege kopjes weg te brengen, toetsenbord en beeldscherm te reinigen en dingen die je écht niet nodig hebt of gebruikt weg te halen. Zet een plantje of bosje bloemen op je bureau voor nét iets meer gezelligheid. Wellicht plaats je nog een kleine foto van iets of iemand waar je blij van wordt. Een schone opgeruimde werkplek draagt bij aan werkgeluk, werkplezier én productiviteit.

6) Maak ruimte in jouw mentale werkplek

Soms voelt het wat rommelig in je brein, wat geconcentreerd werken aan een complexe taak bemoeilijkt. Je kunt daarbij denken aan het onthouden van allerlei takenlijstjes. Deze kosten veel energie en zorgen alleen maar voor nog méér werkdruk. Leg daarom je taken vast in een takenlijstje en zo mogelijk ook op volgorde van prioriteit. Zo creëer je ruimte in je brein.

7) Blijven leren of jezelf blijven ontwikkelen

Door te blijven leren en de grenzen van jouw kennis steeds meer te verleggen, krijg je nieuwe inzichten. Je inspireert daarmee niet alleen jezelf, maar ook andere mensen in jouw omgeving. Hierdoor blijf je bijdragen aan de zingeving van het werk dat je doet en draag je bij aan anderen en de maatschappij. Je doet er toe! En juist dát brengt plezier en maakt je blij.

8) Neem voldoende rustmomenten

De boog kan niet altijd gespannen staan. Stap elk uur even achter je PC vandaan om je benen te strekken, armen en nek te bewegen voor een goede doorbloeding en ontspanning. Kijk eens even om je heen om je ogen te ontspannen. Ga iets te drinken halen voor jezelf en een collega en maak even een praatje (liefst even niet over het werk). Voor de thuiswerkers; maak even een dansje en zing lekker mee op je favoriete muziek of laat de hond eventjes uit.

9) Als je een wens hebt die jouw werkplezier kan vergroten, vraag erom!

Vind je het wellicht best eng om te vragen wat je graag zou willen of wat jij nodig hebt om jouw werkplezier te vergroten? Heb je het idee dat jij altijd de vervelende klussen krijgt? Bepaalde werkzaamheden bij jou “over de schutting” worden gegooid? Wil je meer afwisseling in je werk? Zijn de werkomstandigheden niet prettig voor jou! Kom dan voor jezelf op!

Een leidinggevende kan geen gedachten lezen. Men weet niet altijd wat jou bezighoudt, als je niks hierover verteld. Maak dát wat jij nodig hebt of dát waar jij juist vanaf wilt dan eens bespreekbaar bij jou leidinggevende. Misschien is men zich hier helemaal niet van bewust dat dit jouw werkplezier in de weg staat en kan er gekeken worden naar een oplossing. Vraag erom!

10) Vermijd de “losse lippen dienst”

Blijf uit de buurt van collega’s die negatieve energie verspreiden en zelfs “plezier beleven” aan roddelen, treiteren of ander vervelend gedrag vertonen. Meld dit eventueel aan je leidinggevende of vertrouwenspersoon om een verziekte werksfeer te voorkomen.

11) Betere samenwerking zorgt voor meer werkplezier

Je hoeft en kunt niet altijd iedereen even aardig vinden op je werk. Al is het wel belangrijk om met de mensen met wie je het meest samenwerkt een goede werkrelatie opbouwt. Investeer daarom in de relatie met je collega’s. Maak eens een praatje, bied je hulp aan en vraag zelf ook bij hun om hulp, sta open om te “sparren” met elkaar.

12) Wees mild voor jezelf

Geef jezelf eens een compliment voor het werk dat je verricht hebt. Geef jezelf ook eens een compliment voor wat je bereikt hebt. Wees mild voor jezelf, juist als niet alles in één keer lukt. Gewoon… uit zelfzorg.

Gezonde balans tussen werk en privé

Laat in je leven jouw gevoel van geluk en tevredenheid niet alleen afhangen van je werk. Veel mensen hebben het gevoel dat ze alles geven en leven voor hun werk. Daarom verwachten ze ook onvoorwaardelijke loyaliteit van de organisatie en hun collega’s. In de praktijk kan het dan enorm frustrerend zijn als ze merken dat ze veel minder terugkrijgen dan ze gegeven hebben. Wat is voor jou het belangrijkste? Jouw werk of jouw privéleven? Belangrijk is dat je zorgt voor een goede en gezonde balans tussen werk en privé met voldoende vrije tijd en ontspanning.

Thuiswerkers TIP

Je hebt wellicht nooit het gevoel écht vrij te zijn als je thuis werkt en je werk afwisselt met privé-activiteiten? Hoe kun je dan tóch een duidelijk onderscheid maken tussen tijd voor werk en tijd voor privé? Omdat het voor je brein vermoeiend kan zijn om tussen compleet verschillende activiteiten te schakelen, kun je het beste gaan werken met themadagen!

Bijvoorbeeld op maandag alléén administratieve taken, op dinsdag Media marketing taken, op woensdag alleen kleine taken etc. etc. Besteed aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Werkgeluk heeft met werkplezier te maken én met een diepere laag van zingeving en motivatie op de langer termijn. Wat maakt dat jij jouw werk de moeite waard vindt?

Laat je eens Coachen!

Hoe versterk jij jouw draagkracht, motivatie en veerkracht? Neem daarvoor eens een coach in de arm om je te helpen ontdekken wat jij zelf kunt doen aan het vergroten van jouw werkplezier. Dit gaat jou meer voldoening maar ook meer succes in je werk brengen. Ik weet nog wel een goeie coach 😉

Wil je meer info, neem dan contact met ons op!

Suc6 en héél véél werkplezier gewenst!

Een goedkoop medicijn tegen werkstress

Wil jij beter bestand zijn tegen stress op je werk? Wil jij je vitaler en mentaal weerbaar voelen? Wil jij balans en innerlijke veerkracht ervaren? In dit blog lees je alles over hét nieuwe medicijn tegen stress op het werk. Onderzocht door gerenommeerde Westerse (neuro) wetenschappers én met een verbluffend resultaat en effect. Een nieuw en goedkoop medicijn zonder bijwerkingen!

Lees meer »
stress level

Is overmatige stress te meten?

Is stress te meten? Op die vraag ga jij een uitstekend antwoord krijgen in dit blog. Daarnaast gaan we het hebben over de 6 verschillende stresstypes. Persoonlijkheidstypes dus die uitermate gevoelig en vatbaar zijn voor stress. Dit blog is daarom zeer geschikt voor mensen die stress willen herkennen en inzichtelijk willen krijgen door die ook te meten.

Lees meer »
gevoelig voor werkstress

Wat maakt jou gevoelig voor Werkstress?

Gevoeliger dan jouw collega’s? Welk type werknemer ben jij? In dit blog gaan we op die vragen uitgebreid in. We geven jou inzicht en 10 praktische tips om werkstress te verminderen. En inzicht in hoe werkstress nu eigenlijk ontstaat. Een uitermate leerzaam blog voor mensen die werkstress ervaren en mensen die te maken hebben met werkstress.

Lees meer »

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit?

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit? Wil jij grip op jouw werkstress? Wil jij een vitaler (werk)leven? Wil jij als manager een oprecht bevlogen team? Lees er alles over in dit blog. Dit blog is uitermate geschikt voor mensen die meer willen weten over stress en vitaliteit én voor leidinggevenden en managers die tools willen om hun team of afdeling nog beter te kunnen faciliteren. Thema’s als talentmanagement, de energiematrix, vitaliteitsmanagement, inzicht in werkstress en oplossingen bij werkstress komen aan bod.

Lees meer »
werkplezier

12x meer Werkplezier

Elk jaar op 13 november is het de “DAG van het WERKPLEZIER”. Wil jij weten hoe je meer plezier in je werk kunt behalen? Hierbij 12 TIPS voor meer werkplezier. Kleine wijzigingen die al een groot verschil kunnen maken…

Lees meer »

Dank voor je inschrijving.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!

Dank je voor het versturen van dit bericht aan ons.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!