Cirkel van Willis Epiphora methode Eindhoven

De Cirkel van Willis

Wat maakt de Cirkel van Willis zo bijzonder?

De Cirkel van Willis staat centraal binnen de Epiphora Methode, omdat met name de bouw van deze vaatkring van slagaders van groot belang is. Zoals je op de afbeelding kunt zien, is dit eigenlijk helemaal niet zo’n mooie ronde cirkel, maar is het wél een complexe aderstructuur, die zowel de voorkant als de achterkant van ons brein met elkaar verbindt.
De twee donkere gaatjes aan de bovenkant is waar onze twee halsslagaderen naar binnen komen en aan de onderkant in de driehoek op z’n kop, dát zijn onze twee nekslagaders die van onderaf de achterkant van ons brein van bloed voorziet. Samen vormen die met de overige aderen in de Cirkel van Willis een complete doorbloeding van ons brein.

Bloedaanvoer naar de hersenen via de Cirkel van Willis

De Epiphora Methode gaat uit van een verstoring van de bloedaanvoer en -afvoer van en naar je hersenen. Bijvoorbeeld na een Whiplash, bij hypermobiliteit of bij (overmatige) stress kan de bloedstroming door de twee slagaders in de nekwervelkolom flink afnemen. Als er een verstoring of afwijking in die Cirkel van Willis is, wat bij héél wat mensen (65%!) het geval is, kan het zijn dat je bij een stremming in de nekslagaders bepaalde aandoeningen en klachten gaat ontwikkelen of juist in stand houdt! Diagnoses zoals Post Covid, fibromyalgie, hypertensie, spastische darmen, (aura) migraine en whiphlash gerelateerde klachten. Je hele brein krijgt zo simpelweg niet genoeg bloed!

Cirkel van Willis Epiphora methode Eindhoven
Cirkel van Willis Epiphora methode Eindhoven

7 varianten van een slecht aangelegde Cirkel van Willis

Het Rode en Groene stoplicht

Dit blokkade-systeem wordt binnen de Epiphora Methode als metafoor benoemd als het “RODE en GROENE stoplicht. Staat jouw stoplicht op rood, stroomt er onvoldoende zuurstofrijk bloed naar je hersenen. Door de Epiphora Methode oefeningen te DOEN zet jij jouw “stoplicht” weer op GROEN. Hierdoor kan de aan- en afvoer van bloed in je nek weer normaal verlopen en je hersenen krijgen weer het zuurstofrijke bloed die ze nodig hebben. De Epiphora Methode oefeningen bestaan uit een combinatie van specifieke bewegings-, houdings-, en ondersteunende ademtechnieken en ben jij zélf in staat om ná een persoonlijke begeleiding door een gecertificeerd Epiphora Methode Coach, de blokkades in de bloedstroom op te heffen en de ‘overleefkramp’ los te laten. Met als gevolg dat jouw lichaam het vermogen terug krijgt om beter te gaan functioneren en het zelfgenezend vermogen van je lichaam in gang te zetten.

Cirkel van Willis Epiphora methode Eindhoven

Waaraan herken je een “rood stoplicht”?

Bij een afwijking in de Cirkel van Willis en daardoor een beperkte aanvoer van bloed naar je brein hebt, kun je specifieke symptomen ervaren, zoals drukgevoel op je hoofd, een vreemd soort “trekgevoel”, (hoofd)huid/haarwortelpijn op je kruin, kou in je hele lichaam, overgevoelig voor licht, geluid en/of huidprikkels, wazig zien en concentratiestoornissen. Bij 75% van alle mensen met de diagnose fibromyalgie syndroom ervaren deze symptomen.

Wat houdt een stressreactie in ons systeem in?

Als er ergens in onze hersenen een gebrekkige bloedtoevoer is, gaat ons systeem altijd reageren met een stressreactie. Je zenuwstelsel zal als zo’n beperkte bloedtoevoer lang aanhoudt, zó strak in de overleef-stand gaan staan dat het niet automatisch weer terug kan komen in de normale, ontspannen stand. Je komt dus in een continue Fight-or-Flight-modus terecht en het lukt je zelf niet hieruit te komen, je zit klem in je eigen verkramping van alle slagaderen! Als dit het geval is wordt het zelfgenezend vermogen van jouw lichaam ondermijnt en krijgt zo geen kans zijn werk goed te doen om jouw brein van voldoende bloed te voorzien.

“Het belangrijkste doel van de Epiphora Methode is het herstellen van de doorbloeding
van de nekslagaders en drainage van de hersenen”.
- Hans Timmerman -

Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel?

Zonder dat jij je er in eerste instantie bewust van bent, kun je terecht komen in een vicieuze cirkel, want de beperkte bloedaanvoer vanuit je nekslagaders richting jouw brein (bij een slecht aangelegde Cirkel van Willis) zorgt voor een stressreactie.

Deze stressreactie zorgt op haar beurt weer voor een verstoring van de bloedaanvoer. Het is dus van groot belang wanneer jij in deze vicieuze cirkel zit, om deze cirkel te doorbreken. Jij kunt er in relatief korte tijd zélf aan werken om jouw ‘Epiphora-poort’ weer open te zetten, zodat je lichaam zijn helende werk kan doen en jij kunt herstellen van jouw klachten.

Openen van jouw Epiphora-poort

Door het dagelijks beoefenen van de Epiphora Methode, kun jij jouw Epiphora-poort openzetten waardoor je de bloedtoevoer weer goed op gang brengt. Jouw lichaam zal tijdens de uitvoering van de oefeningen hierop een signaal afgeven en dat is gapen! Doordat je veelvuldig gaat gapen krijg je automatisch ook natte tranende ogen. DIT SIGNAAL vertelt je dat je van de stressmodus in de herstelmodus overgaat! Jouw stoplicht gaat op GROEN!

Epiphora is een bekend fenomeen bij oogartsen en betekent letterlijk ‘tranenvloed’, het overmatig tranen van de ogen. Wanneer je met de methode de poort van bloedaanvoer weer weet open te zetten, open je dus ook de poort van het tranenvocht: Epiphora.

Dank voor je inschrijving.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!

Dank je voor het versturen van dit bericht aan ons.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!