Een goedkoop medicijn tegen werkstress

Wil jij beter bestand zijn tegen stress op je werk? Wil jij je vitaler en mentaal weerbaar voelen? Wil jij balans en innerlijke veerkracht ervaren? In dit blog lees je alles over hét nieuwe medicijn tegen stress op het werk. Onderzocht door gerenommeerde Westerse (neuro) wetenschappers én met een verbluffend resultaat en effect. Een nieuw en goedkoop medicijn zonder bijwerkingen!

Mentale en lichamelijke vitaliteit

We vallen maar meteen met de deur in huis. Hét nieuwe medicijn tegen stress op je werk heet: “meditatie”. In het Verre Oosten is meditatie al ruim 2000 jaar dé oplossing als je op zoek bent naar meer rust, innerlijk evenwicht en mentale weerbaarheid. Daar is “vitaler leven door meditatie” de gewoonste zaak van de wereld.

Maar inmiddels heeft ook de westerse wetenschap het effect van mediteren op je hersenen uitgebreid onderzocht. En wat blijkt? Door te mediteren stimuleer je op een positieve manier de samenwerking tussen je linker en rechter hersenhelft. Zelfs cognitieve veroudering wordt door effectieve meditatie afgeremd. Hoe bijzonder is dat!

Westerse neurowetenschap

“Meditatie zou een vak op school moeten zijn”, zegt de gerenommeerde neuroloog Steven Laureys tijdens een interview op de Belgische TV. ( Zie de link: Interview met Neuroloog Steven Laureys ) Hij licht het gunstige effec dat meditatie heeft op onze hersenen hierin uitgebreid toe. In zijn boek “Het No-Nonsense meditatieboek” doet hij een verslag van zijn bevindingen en onderzoeksresultaten.

De Nederlandse Wetenschapper Dirk Geurts is onderzoeker aan het Radboud UMC te Nijmegen voor Mindfulness. In een filmpje van ca. 6 minuten legt hij heel duidelijk de positieve effecten van meditatie op ons brein uit. Al na 8 weken zijn de veranderingen in het brein zichtbaar en meetbaar. Het onderstaande filmpje brengt dit heel mooi in beeld.

Vitaler leven door meditatie (kort filmpje met Dirk Geurts)

Stress op het werk en meditatie

Te lang zijn de positieve resultaten die meditatie heeft op onze gezondheid onderbelicht gebleven. Te lang werd meditatie afgedaan als een leuk hobby voor zweverigere types met te veel vrije tijd. Maar dat beeld is gelukkig al lang achterhaald. De laatste jaren komt er ook in het bedrijfsleven steeds meer aandacht voor de zeer goede effecten van meditatie door medewerkers bij stress op het werk. Een ontwikkeling die overigens is ontstaan door de schrikbarende cijfers op het gebied van stress en burn-out. Daarnaast zijn leefstijl en vitaliteit niet meer weg te denken uit een vooruitstrevend HR beleid.

Uit een onderzoek van de Arbobalans TNO cijfers factsheet NEA 2017 blijkt, dat 1 op de 6 werkende mensen momenteel in een burn-out terecht zijn gekomen. Een gestage toename, want in 2007 was dit cijfer nog 1 op de 10.

Opvallend goede resultaten

Vitaler leven door meditatie is natuurlijk een echt containerbegrip. Welke effecten zijn dat dan die ons leven vitaler maken? In het boek van Rients Ritskes, “Leer denken wat je wilt denken” wordt een groot aantal positieve effecten door meditatie beschreven. (Dit boek is te vinden op: Onze literatuur pagina). Het betreft een onderzoek onder ca. 400 beginnende meditatie cursisten.

Uit de onderstaande tabel blijken heel duidelijk de opvallend goede resultaten van meditatie op onze algehele vitaliteit. Aspecten zoals bijvoorbeeld psychische gezondheid, arbeidstevredenheid en de omgang met spanning en stress komen hierin tot uiting. Laat dat nou net ook de meest prangende gezondheidsthema’s op de werkvloer van dit moment zijn.

Bovenstaande tabel geeft een effectmeting weer van beginnende meditatie cursisten. Dit onderzoek vond plaats onder 400 startende cursisten. De cijfers zijn gepubliceerd in het boek van Rients Ritskes “Leren denken wat je wilt denken”, uitgeverij Asoka

Een goedkoop medicijn tegen stress op het werk

Het aanbieden van fitness abonnement of een fietsprogramma door werkgevers is al de gewoonste zaak van de wereld. Je loopt bijna achter als HR afdeling wanneer dit nog niet geregeld is. Maar waarom is er dan nog nauwelijks aandacht bij een HR afdeling voor meditatie? “Onbekend, maakt Onbemind” is daarop het enige antwoord. Een workshop “Effectief Leren mediteren” maakt al een wereld van verschil. Nee, niet de begeleide appjes van het CZ. Dat is echt hobbyspul. Nee, serieuze meditatietraining en kennis, is wat er echt toe doet, blijkt ook uit het onderzoek van Dick Geurts.

Overigens is het “meditatiewereldje” ook veel te lang, te bescheiden geweest. Schreeuw het toch van de daken: “Een nieuw en goedkoop medicijn tegen stress op het werk zónder bijwerkingen!” Zoek de media op, de overheid, het bedrijfsleven en de gezondheidszorg en maak: “Heel Nederland Mediteert” tot een missie. Mijn droom zou uitkomen. 🙂 In Japan is de gemiddelde werkweek vaak ruim 60 uur. Meditatie is daar gewoon ingeburgerd als een waardevol onderdeel op het werk en werkstress speelt nauwelijks een rol in hun gezondheidszorg.

Waar wacht je nog op bij stress op het werk?

Dat is dé hamvraag. Waar wacht je nog op? Mediteren is hét medicijn tegen stress op het werk met geen enkele negatieve bijwerkingen. Mediteren is al lang geen zweverige activiteit meer. Wetenschappelijk bewijs te over dat meditatie een positief effect heeft op mentale weerbaarheid, focus en vitaliteit van mensen.

Diegenen die de stap naar meditatie al gezet hebben, bewijzen de positieve effecten met mooie rapportcijfers. Topsporters realiseren Topprestaties door meditatie te integreren in hun trainingsprogramma. Brandweer en politiemensen kunnen beter omgaan met traumatische ervaringen door meditatie in te zetten.

Wij leren jou graag kennen

Ervaar jij stress op het werk of in jouw team? Is jouw interesse gewekt en wil je meer weten? Neem dan contact op met Theo of Sandra via: contact of via de app met 0617114670.

Effectief Leren Mediteren is een zeer informatieve link voor meer informatie over leren mediteren voor beginners.

Coachpraktijk Eindhoven

Een goedkoop medicijn tegen werkstress

Wil jij beter bestand zijn tegen stress op je werk? Wil jij je vitaler en mentaal weerbaar voelen? Wil jij balans en innerlijke veerkracht ervaren? In dit blog lees je alles over hét nieuwe medicijn tegen stress op het werk. Onderzocht door gerenommeerde Westerse (neuro) wetenschappers én met een verbluffend resultaat en effect. Een nieuw en goedkoop medicijn zonder bijwerkingen!

Lees meer »
stress level

Is overmatige stress te meten?

Is stress te meten? Op die vraag ga jij een uitstekend antwoord krijgen in dit blog. Daarnaast gaan we het hebben over de 6 verschillende stresstypes. Persoonlijkheidstypes dus die uitermate gevoelig en vatbaar zijn voor stress. Dit blog is daarom zeer geschikt voor mensen die stress willen herkennen en inzichtelijk willen krijgen door die ook te meten.

Lees meer »
gevoelig voor werkstress

Wat maakt jou gevoelig voor Werkstress?

Gevoeliger dan jouw collega’s? Welk type werknemer ben jij? In dit blog gaan we op die vragen uitgebreid in. We geven jou inzicht en 10 praktische tips om werkstress te verminderen. En inzicht in hoe werkstress nu eigenlijk ontstaat. Een uitermate leerzaam blog voor mensen die werkstress ervaren en mensen die te maken hebben met werkstress.

Lees meer »

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit?

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit? Wil jij grip op jouw werkstress? Wil jij een vitaler (werk)leven? Wil jij als manager een oprecht bevlogen team? Lees er alles over in dit blog. Dit blog is uitermate geschikt voor mensen die meer willen weten over stress en vitaliteit én voor leidinggevenden en managers die tools willen om hun team of afdeling nog beter te kunnen faciliteren. Thema’s als talentmanagement, de energiematrix, vitaliteitsmanagement, inzicht in werkstress en oplossingen bij werkstress komen aan bod.

Lees meer »
werkplezier

12x meer Werkplezier

Elk jaar op 13 november is het de “DAG van het WERKPLEZIER”. Wil jij weten hoe je meer plezier in je werk kunt behalen? Hierbij 12 TIPS voor meer werkplezier. Kleine wijzigingen die al een groot verschil kunnen maken…

Lees meer »

Dank voor je inschrijving.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!

Dank je voor het versturen van dit bericht aan ons.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!