Zo eet je somberheid of angst weg

De juiste voeding maakt het verschil

Eet je somberheid of angst weg. Wist je dat je jouw gemoedstoestand heel goed positief kunt beïnvloeden, door de juiste voeding met de juiste voedingsstoffen tot je te nemen? Somberheid of angst kan vanuit de basis ontstaan zijn door een ingrijpende gebeurtenis of vervelende situatie. Dit gaat vaak hand in hand met de nodige spanningen en stress. Langdurige stress kan veroorzaken, dat je steeds meer moeite hebt om zaken te overzien of zelfs helemaal niet meer aan kunt. Je gaat je lichamelijk vermoeid en uitgeput voelen doordat stress mede jouw nachtrust verstoort. Het gevolg daarvan is dat je ook geestelijk vermoeid raakt, wat zich kan uiten in lusteloosheid, somberheid of angst. Met name deze negatieve gemoedstoestand kun je goed positief beïnvloeden door de juiste voeding met de juiste voedingsstoffen tot je te nemen.

Liefst vermijden te eten

Allereerst is het van belang om een aantal producten te vermijden bij somberheid, angst, depressie en/of stress. Ik heb het dan over de snelle energieboosters zoals cafeïne, een energiedrankje, cola maar ook allerlei andere suikerrijke boosters. Deze snelle suikers geven je maximaal een half uurtje energie, omdat jouw cortisol gehalte (stresshormoon) en suikerspiegel stijgt. Je gaat dan weer even helemaal “aan”. Al snel daarna zul je merken dat er een energiedip komt, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook na het eten van een vetrijke maaltijd met gebakken producten met o.a. kaas, vet gehakt, sausjes, pizza en alles wat verder nog onder fastfood valt kun je je erg moe, lusteloos en somber gaan voelen. Dát is nu juist wat je niet wilt. Maar hoe eet je somberheid of angst weg?

Voeding voor je brein

Ons brein zit vol met bloedvaten die allerlei stofjes (bouwstoffen) zoals aminozuren transporteren naar de verschillende plekken in de hersenen, dáár waar ze de stofjes nodig hebben om de zogeheten neurotransmitter te bouwen. De neurotransmitter is afhankelijk van deze bouwstoffen en beïnvloeden direct onze stemming! Serotonine is zo’n belangrijke neurotransmitter, ook wel het gelukshormoon of natuurlijke antidepressiva genoemd. Heb jij jouw serotoninegehalte goed op orde, dan houdt het jouw energie en stemming in evenwicht en stabiel. Doordat serotonine zich ’s nachts omzet naar melatonine zorgt het tevens voor een goede nachtrust. Een tekort aan serotonine kan daarom van negatieve invloed zijn op jouw gemoedstoestand. Vooral bij stress en burn-out uit zich dat in somberheid, depressie en angsten. Belangrijk om te weten is dat serotonine écht de enige neurotransmitter is die volledig afhankelijk is van voeding… tryptofaanrijke voeding!

Coachpraktijk Eindhoven

Eet elke dag tryptofaan

Waarom elke dag tryptofaan? Wanneer je onder spanning staat of gestrest bent breekt het stresshormoon cortisol jouw tryptofaangehalte af. Terwijl tryptofaan juist een essentieel aminozuur en dé bouwstof is voor jouw gelukshormoon serotonine. Daarom is het eten van tryptofaanrijke voeding zo enorm belangrijk voor verbetering van je stemming, je humeur, jouw gemoedstoestand bij somberheid en angst. Wist je dat tryptofaan eigenlijk al in best veel gangbare voedingsbronnen zit? Het zit in eieren, melk, bruine rijst, kwark, alle soorten gevogelte, haver, noten, linzen, advocado, zonnebloempitten(meel), pompoen- en sesamzaadjes, peulvruchten, verse basilicum, chiazaad, haver(zemelen), kastanjechampignons, volvette mozzarella, sesamzaad, verse rauwe spinazie, aardappelen, zalm, courgette. Fruit zoals banaan, mango, kokos en kersen. (Dijkinga, 2018, p. 388). Dit zijn voedingsmiddelen die je best gemakkelijk kunt inpassen in jouw dagelijkse maaltijd. Dus zet er gerust dagelijks een extra portie van op jouw menu!

De sleutel tot verbetering van jouw stemming

De juiste voeding maakt het verschil om direct een hele positieve bijdrage te leveren voor het goed functioneren van de hersenen en dus positief werken op jouw gemoedstoestand. Voeg er nog een dagelijkse wandeling van minimaal een half uur in de buitenlucht aan toe, dan heb jij sleutel tot verbetering van jouw stemming bij somberheid, angst, stress en ook bij een burn-out te pakken!

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar welke voedingsbronnen jou dagelijks nog meer kunnen ondersteunen? Wil jij je weer energiek en beter in je vel voelen? Dan kan ik je het boek “alles draait om je hormonen” van Rineke Dijkinga absoluut aanbevelen. Dit boek bevat ruim 100 (h)eerlijke recepten om bewust gezond te leren koken en vitale lichaamsfuncties daarmee positief te beïnvloeden. Dit boek staat vol interessante wetenswaardigheden en tips hoe je met de juiste voeding de balans in je lichaam terug kunt krijgen. Het maakt van koken én eten een dagelijks feestje!

Wil je jouw gevoel van somberheid, angst- en/of stress écht goed aanpakken? Dan is het een goede aanvulling om ook minimaal een half uur per dag in de buitenlucht lekker te gaan wandelen. Dit vindt jouw brein geweldig! Hoe dát precies werkt, wordt toegelicht in een kort filmpje van neuropsycholoog Prof. dr. E. Scherder.

Heb jij momenteel veel stress of zit jij nu in een burn-out? Wil je weten of je belangrijke bouwstoffen tekort komt? Gebruik dan deze link en doe de GRATIS test van Dr. E. Braverman.

Wil je jouw stress leren beheersen? Gebruik dan deze link naar onze pagina over stresscoaching.

Een goedkoop medicijn tegen werkstress

Wil jij beter bestand zijn tegen stress op je werk? Wil jij je vitaler en mentaal weerbaar voelen? Wil jij balans en innerlijke veerkracht ervaren? In dit blog lees je alles over hét nieuwe medicijn tegen stress op het werk. Onderzocht door gerenommeerde Westerse (neuro) wetenschappers én met een verbluffend resultaat en effect. Een nieuw en goedkoop medicijn zonder bijwerkingen!

Lees meer »
stress level

Is overmatige stress te meten?

Is stress te meten? Op die vraag ga jij een uitstekend antwoord krijgen in dit blog. Daarnaast gaan we het hebben over de 6 verschillende stresstypes. Persoonlijkheidstypes dus die uitermate gevoelig en vatbaar zijn voor stress. Dit blog is daarom zeer geschikt voor mensen die stress willen herkennen en inzichtelijk willen krijgen door die ook te meten.

Lees meer »
gevoelig voor werkstress

Wat maakt jou gevoelig voor Werkstress?

Gevoeliger dan jouw collega’s? Welk type werknemer ben jij? In dit blog gaan we op die vragen uitgebreid in. We geven jou inzicht en 10 praktische tips om werkstress te verminderen. En inzicht in hoe werkstress nu eigenlijk ontstaat. Een uitermate leerzaam blog voor mensen die werkstress ervaren en mensen die te maken hebben met werkstress.

Lees meer »

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit?

Ervaar jij Werkstress of Vitaliteit? Wil jij grip op jouw werkstress? Wil jij een vitaler (werk)leven? Wil jij als manager een oprecht bevlogen team? Lees er alles over in dit blog. Dit blog is uitermate geschikt voor mensen die meer willen weten over stress en vitaliteit én voor leidinggevenden en managers die tools willen om hun team of afdeling nog beter te kunnen faciliteren. Thema’s als talentmanagement, de energiematrix, vitaliteitsmanagement, inzicht in werkstress en oplossingen bij werkstress komen aan bod.

Lees meer »
werkplezier

12x meer Werkplezier

Elk jaar op 13 november is het de “DAG van het WERKPLEZIER”. Wil jij weten hoe je meer plezier in je werk kunt behalen? Hierbij 12 TIPS voor meer werkplezier. Kleine wijzigingen die al een groot verschil kunnen maken…

Lees meer »

Dank voor je inschrijving.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!

Dank je voor het versturen van dit bericht aan ons.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!