fibromyalgie

Fibromyalgie Syndroom (FMS)

Wat is Fibromyalgie?

In de Epiphora Methode is de volgende hypothese ontwikkelt voor inzicht en behandeling van het Fibromyalgie Syndroom.

Het Fibromyalgie Syndroom heeft meestal meerdere oorzaken zoals stress, voedselallergie, aanhoudende overbelasting, of doorgemaakte ziekteprocessen of ongevallen. Wat is daarbij meestal óók het geval? Wanneer je in het achterdeel van je brein te weinig aanvoer van bloed krijgt vanwege een stremming in je nekslagaders, gaan als reactie hierop de slagaders in je lichaam in een kramp staan. Hierdoor komt er té weinig bloed naar de spieren en gewrichten alsook naar alle andere organen. Wat er dan gebeurt is “The brain steals the blood from the body”. Als dat langer aanhoudt, wordt je moe, verzuren de spieren en gaat het lichaam pijn doen. Ook heb je daarbij vaak hersenmist en een overgevoeligheid voor licht, geluid, huidaanraking en slaap je slecht. Hierbij zijn vaak meerdere van de 8 verschijnselen aan de orde.  De dokter kan geen afwijking vinden in je lichaam en geeft je vervolgens de diagnose Fibromyalgie Syndroom.

Wat kun je doen?

De Epiphora Methode leert je de doorbloeding van het brein weer normaal te krijgen. Daarmee verdwijnt de verkrampte toestand van de slagaders. Pas dán is al je andere herstelactiviteit effectief. Wij zeggen dus: éérst de doorbloeding van je brein op orde brengen en dan de andere oorzaken oplossen.

Geschiedenis van Fibromyalgie Syndroom in Nederland

In de medische wereld wordt nog steeds uitgebreid gezocht naar oorzaken en uiteraard naar oplossingen voor deze situatie. De Epiphora Methode heeft nu een nieuwe zienswijze en behandeling ontwikkelt.

In Nederland is reumatoloog Dr. Joop Boersma in Arnhem in de vorige eeuw begonnen om mensen met deze klachten serieus te gaan nemen. Eén van zijn leerlingen is reumatoloog en wetenschapper Dr. Ed Griep, die in 2000 promoveerde met zijn studie: Fibromyalgia Syndrome. Hierin bewees hij dat FMS niet een auto-immuunziekte is maar wel: een neurovegetatieve disregulatie!

Vanaf 2010 is er in de fysiotherapiepraktijk van Hans Timmerman, waar de Epiphora Methode ontwikkeld is, een aantal jaren nauw samengewerkt met reumatologen Ed Griep en Hanneke Griep-Wentink. Hierdoor is er veel kennis en inzicht ontstaan in wat Fibromyalgie werkelijk is én hoe je er aan kunt werken om de klachten te verminderen of zelfs helemaal los te kunnen laten.

In 10 jaar heeft Hans Timmerman ontdekt dat je een bijzondere reeks samenhangende verschijnselen kunt hebben die heel vaak voorkomen als je de diagnose Fibromyalgie Syndroom hebt gekregen, waaronder:

  • drukgevoel óp het hoofd/trekkend gevoel ónder de schedel/bandgevoel rond het voorhoofd
  • haarwortel- / hoofdhuidpijn
  • wazig zien
  • licht-, huid- en geluidovergevoeligheid (sensitisaties)
  • verzuring in de spieren
  • koud lijf
  • prikkelbare darmen
  • brainfog / hersenmist

Wanneer je een aantal van deze verschijnselen kunt afvinken bij jezelf, loop je een grote kans dat de Epiphora Methode de missende schakel is voor jouw herstel! Vaak blijkt dat je daarnaast ook andere therapie nodig hebt als je zo lange tijd in die klem hebt gezeten.

Wat doen we in de Epiphora Methode? Je leert met een aantal oefeningen in de ochtend, overdag en ’s avonds voor het slapen gaan, de doorbloeding van je brein opnieuw te optimaliseren én te houden. Met een ondersteunende ademhalingstechniek werk je de laatste stress uit je lijf en op die manier uit overleefstand gaat!

Als je de Epiphora Methode besluit te gaan beoefenen, ziet jou dag er als volgt uit:

– Ochtend (bij het wakker worden) ca. 15 minuten openen, draineren met ondersteunende ademtechniek.
– Overdag vanuit bewustwording, de juiste beweeghouding doorzetten, evt. een adempauze in lig nemen
– Voor het slapen gaan ca. 10 minuten openen, draineren en ontspannende ademtechniek toepassen om vanuit rust en ontspannenheid de nacht in te gaan.

Het werkt onmiddellijk, wat overigens niet wil zeggen dat je hele lichaam in één week tijd weer de juiste lichaamskracht heeft. Dat duurt een tijdje en kan gepaard gaan met tijdelijke terugvallen. Besef je dat dit erbij hoort en onderdeel uitmaakt van jouw herstelproces waarbij het belangrijk is vanuit doorzettingsvermogen en discipline deze dagelijkse oefeningenreeks dóór te zetten. In deze herstelperiode kan het na verloop mogelijk zijn dat hierbij nog andere therapie aanvullend nodig is om alles helemaal beter op orde te krijgen. 

Epiphora Methode is een nieuwe weg naar herstel, bij tot nu toe onverklaarbaar uitblijvend herstel van diverse klachten.

Dank voor je inschrijving.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!

Dank je voor het versturen van dit bericht aan ons.

Wij nemen z.s.m.
contactmet je op!